Ναούμ Πανυτσίδης

Ψαλτική

 

Ο Πανυτσίδης Ναούμ γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1984. Είναι πτυχιούχος του τμήματος ιστορίας και αρχαιολογίας, με ειδίκευση στην ιστορία, της φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη μουσική παράδοση του Αγίου Όρους από τη Θεολογική σχολή του Α.Π.Θ. Παράλληλα, σπούδασε επί πέντε έτη ούτι και παραδοσικό κλαρίνο.

Σπούδασε από μικρή ηλικία την εκκλησιαστική μουσική ερχόμενος σε επαφή με τα πρώτα ακούσματά της από τον π. Νεόφυτο Σκαρκαλά (1917 – 2005). Πρώτος δάσκαλός του υπήρξε ο Σωτήριος Αρβανίτης Άρχων Υμνωδός της Μ.τ.Χ.Ε και Πρωτοψάλτης του ιερού ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Κοζάνης. Επόμενος δάσκαλός του υπήρξε ο π. Γεώργιος Φωτόπουλος, από τον οποίο μυήθηκε στην αγιορείτικη μουσική παράδοση και το αγιορείτικο ψαλτικό ύφος. Συνέχισε τις σπουδές του στο κεντρικό ωδείο Θεσσαλονίκης από όπου απέκτησε το 2007 το «Δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής» έχοντας ως δάσκαλο τον Ιωάννη Λιάκο, επίκουρο καθηγητή μουσικολογίας της Θεολογικής σχολής του Α.Π.Θ. και πρωτοψάλτη του μητροπολιτικού ναού της Θεσσαλονίκης Αγίου Γρηγορίου Παλαμά. Η πολύχρονη συναναστροφή του με αγιορείτες ψάλτες, αλλά και με τον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μ.τ.Χ.Ε Παναγιώτη Νεοχωρίτη την περίοδο (2010 – 2016), συνετέλεσαν ώστε να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο και να εμπλουτιστεί  η μουσική του παιδεία.

Ο Πανυτσίδης Ναούμ έχει διατελέσει λαμπαδάριος του ιερού ναού αγίων Αναργύρων Κοζάνης (2002 – 2006), Πρωτοψάλτης στην ιερά μονή αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βογατσικού (2006 – 2008), λαμπαδάριος στον ιερό ναό αγίων Νικολάου και Δημητρίου Χαριλάου Θεσσαλονίκης (2009 – 2011), λαμπαδάριος στον ιερό ναό Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Γαλλήνης (2011 – 2013) και από το 2013 έως και σήμερα είναι ο πρωτοψάλτης του ιερού ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Πεύκων Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, τα έτη 2002 – 2007 σπούδασε στο ωδείο «Εν Χορδαίς» ούτι και παραδοσιακό κλαρίνο, ενώ τη διετία 2007 – 2008 δίδαξε ούτι και θεωρητικά βυζαντινής μουσικής στο μουσικό σχολείο της Σιάτιστας.

Συμμετείχε ως βασικό μέλος διαφόρων χορωδιών εκκλησιαστικής και παραδοσιακής μουσικής, όπως του συλλόγου ιεροψαλτών Κοζάνης «Ιάκωβος Ναυπλιώτης» και της χορωδίας της Θεολογικής σχολής του Α.Π.Θ. με χοράρχη και υπεύθυνο τον ομότιμο καθηγητή και πρωτοπρεσβύτερο π. Σπυρίδωνα Αντωνίου. Επίσης, συμμετείχε ως βασικό μέλος σε συναυλίες στο εξωτερικό με διάφορες χορωδίες καθώς επίσης και στην εγγραφή μουσικών δίσκων.

Η διδασκαλία της βυζαντινής εκκλησιαστικής μουσικής ξεκίνησε από το μουσικό σχολείο της Σιάτιστας και συνεχίστηκε στον ιερό ναό κοιμήσεως της Θεοτόκου όπου μέχρι και το 2022 παρέδιδε μαθήματα βυζαντινής μουσικής σε παιδιά κι ενήλικες.

Το 2022 ίδρυσε μαζί με τον Βοσκίδη Κωνστανίνο τη σχολή εκκλησιαστικής και παραδοσιακής μουσικής «Λύρα Παναρμόνιος».

Τέλος, κατά τα έτη 2015 – 2018 διετέλεσε μουσικός παραγωγός του Ραδιοφωνικού Σταθμού «Λυδία», παρουσιάζοντας την εκπομπή «Ψαλτήριον Τερπνόν».