Κωνσταντίνος Βοσκίδης

Ψαλτική

 

Ο Βοσκίδης Κωνσταντίνος γεννήθηκε στα Γιαννιτσά το 1988. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Δημοτικής εκπαίδευσης της παιδαγωγικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) και διπλωματούχος της Βυζαντινής μουσικής.

Η επαφή του με την εκκλησιαστική μουσική άρχισε από την ηλικία των 8 ετών, οπότε και ξεκίνησε να ανεβαίνει στο αναλόγιο. Σε ηλικία 10 ετών γράφτηκε στο Αλεξάνδρειο δημοτικό Ωδείο Γιαννιτσών στο τμήμα της Βυζαντινής μουσικής. Η συμμετοχή του στα μαθήματα, αλλά και ο ζήλος του για τις ακολουθίες, πολύ σύντομα τον κατέστησαν άρτιο γνώστη της μουσικής γραφής. Από το 2004 ως το 2008 ανέλαβε αρχικά ως Λαμπαδάριος κι αργότερα ως Πρωτοψάλτης στην ι.μ.Παναγίας Γουμενίσσης. Η ψαλμώδηση αγρυπνιών και άλλων ακολουθιών με τους πατέρες της μονής τον μύησε στο μοναστηριακό τυπικό και το αγιορείτικο ψαλτικό ύφος. Σε αυτό συνετέλεσαν και η συχνή συμμετοχή του σε αγρυπνίες στο Άγιον Όρος, αλλά και η πολύχρονη συναναστροφή του με τον κ. Χασανίδη Ιωάννη, απόφοιτο της Αθωνιάδος και συνεχιστή του καραιώτικου ύφους. Το 2007 απέκτησε το «Πτυχίο Βυζαντινής Μουσικής» από τη σχολή Βυζαντινής μουσικής της ι.μ.Εδέσσης, Πέλλης κι Αλμωπίας έχοντας ως δάσκαλο τον Κανδηλάκη Κωνσταντίνο, πρωτοψάλτη του ι.ν.Αγίας Παρασκευής Γιαννιτσών και το 2009 με τον ίδιο δάσκαλο πήρε το «Δίπλωμα μουσικοδιδασκάλου».

Ο Βοσκίδης Κωνσταντίνος διετέλεσε πρωτοψάλτης  στον ι.ν.Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πεύκων από το 2009 ως το 2011, καθημερινός ψάλτης στον ι.ν.Αναλήψεως Θεσσαλονίκης από το 2009 έως το 2010 και πρωτοψάλτης του ι.ν.Παναγίας Μυρτιδιωτίσσης Πύλου από το 2012 έως το 2014. Από τον Ιούλιο του 2014 έως σήμερα διακονεί ως πρωτοψάλτης στον ι.ν.Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Μετεώρων στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα με την πορεία του στη βυζαντινή μουσική, από την ηλικία των 8 ετών έως την ηλικία των 18 παρακολούθησε μαθήματα ακκορντεόν στο Αλεξάνδρειο δημοτικό ωδείο Γιαννιτσών. Ακόμη, το 2003 απέκτησε το πτυχίο αρμονίας. Τα μαθητικά του χρόνια συμμετείχε τόσο σε ευρωπαϊκές και βυζαντινές χορωδίες, όσο και σε μουσικά σύνολα πραγματοποιώντας διάφορες εκδηλώσεις.   Ακόμη, συμμετείχε ως βασικό και ιδρυτικό μέλος διαφόρων χορωδιών εκκλησιαστικής και παραδοσιακής μουσικής, όπως του βυζαντινού χορού «Φιλαθωνίτες», του «εργαστηρίου παρασημαντικής» αλλά και της χορωδίας της Θεολογικής σχολής του Α.Π.Θ. με χοράρχη και υπεύθυνο τον ομότιμο καθηγητή και πρωτοπρεσβύτερο π.Σπυρίδωνα Αντωνίου. Έλαβε μέρος σε συναυλίες στο εξωτερικό καθώς επίσης και στην εγγραφή μουσικών δίσκων.

Από το 2007 ξεκίνησε τη διδασκαλία της βυζαντινής μουσικής στους ναούς όπου διακονούσε καθώς και στη σχολή της ι.μ.Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως «Ιωσήφ ο Υμνογράφος». Δίδαξε σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες. Επιπλέον, από το 2010 εργάστηκε ως δάσκαλος δημοτικού στη δημόσια εκπαίδευση κι από το 2015 στην ιδιωτική. Το έτος 2017 ξεκίνησε τη συνεργασία του με τα Εκπαιδευτήρια «Ελπίδα», όπου και ανέλαβε τη σύσταση και διεύθυνση βυζαντινής χορωδίας αποτελούμενης από τα παιδιά του σχολείου.

Τέλος, το 2022 ίδρυσε μαζί με τον Πανυτσίδη Ναούμ τη σχολή εκκλησιαστικής και παραδοσιακής μουσικής «Λύρα Παναρμόνιος».