Αλέξανδρος Λώλης

ΨΑΛΤΙΚΗ

 

Ο Αλέξανδρος Λώλης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1986 και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Γόνος πολύτεκνης οικογένειας με πλούσια ιεροψαλτική και θεολογική παράδοση, καθώς ο πατέρας και δάσκαλός του Γεώργιος Λώλης διατελεί πρωτοψάλτης στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων και καθηγητής Βυζαντινής μουσικής, ενώ ο μακαριστός παππούς του, πατήρ Χρήστος Λώλης, διετέλεσε πρωτοψάλτης στην Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης και Σταγών και εφημέριος στην Ιερά Μονή Σταγιάδων Καλαμπάκας. Η δε μητέρα του, Αναστασία Λώλη, φέρει τις ιδιότητες της νομικού και θεολόγου.

Ιατρός- Παθολόγος, σπούδασε στην Ιατρική Σχολή ΑΠΘ και εργάστηκε κατά σειράν στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ και τώρα στο ΓΝ Χαλκιδικής. Έλαβε Πτυχίο και Δίπλωμα Βυζαντινής μουσικής εκ της σχολής Βυζαντινής μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων, όπου διετέλεσε και δάσκαλος Βυζαντινής μουσικής κατά τα έτη 2011-2013.

Από νεαρά ηλικία εντρυφά στην υμνολογία της καθ’ ημάς Ορθοδόξου Εκκλησίας ως μαθητευόμενος ιεροψάλτης στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Μουζακίου, ως πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος Θεσσαλονίκης ( 2009-2010 ) και ως λαμπαδάριος στον Ιερό Ναό Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης Πολίχνης ( 2018-2022 ).

Διατηρεί ισχυρούς πνευματικούς και ιεροψαλτικούς δεσμούς με την Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους και είναι έγγαμος, με σύζυγο τη Θεοπούλα Σαββαΐδου, παιδίατρο εκ Θεσσαλονίκης καταγομένη, με 6 τέκνα.

Το 2022 ίδρυσε με τους συναδέλφους πρωτοψάλτες και δασκάλους Βυζαντινής Μουσικής, καθώς και αγαπητούς του κουμπάρους,  Ναούμ Πανυτσίδη και Κωνσταντίνο Βοσκίδη, τη Σχολή Βυζαντινής μουσικής και διδασκαλίας παραδοσιακών οργάνων ΄΄Λύρα Παναρμόνιος ΄΄, με σκοπό την πνευματική προκοπή διδασκάλων και μαθητών και τη διακονία και ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου της καθ’ ημάς Ορθοδόξου Ανατολής, μέσα από τα δύσβατα μονοπάτια της εποχής μας.