ΛΑΟΥΤΟ

Το λαούτο (ή λαγούτο) είναι έγχορδο, συγκερασμένο όργανο με μακρύ βραχίονα που παίζεται με πένα-φτερό. Αποτελεί σύνθεση στοιχείων από την αρχαιοελληνική πανδούρα και το αραβικό ούτι. Το λαούτο ως συνοδευτικό όργανο αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της κομπανίας (κλαρίνο, βιολί, λαούτο, σαντούρι, ντέφι), του τυπικού συγκροτήματος της στεριανής Ελλάδας αλλά και της νησιωτικής  ζυγιάς (βιολί ή λύρα, λαούτο).

Το λαούτο συναντάται σε όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας. Στην Κρήτη, την Κάρπαθο, τις Κυκλάδες αλλά και στην Ήπειρο μπορεί να έχει πιο μελωδικό, ενίοτε και σολιστικό ρόλο, ενώ ανάλογα με την περιοχή που συναντάται παίζεται και με την ανάλογη τεχνική.

Είτε είστε αρχάριος είτε προχωρημένος στο Παναρμόνιος Λύρα θα βρείτε το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας και να αναβαθμίσετε το επίπεδό σας στο Λαούτο. Το μάθημα προσαρμόζεται πάντα στις ανάγκες του μαθητή, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με την πρακτικότητα, παρέχοντάς του μια ιδιαίτερα ευχάριστη και συναρπαστική μαθησιακή εμπειρία.

Στους αρχάριους βασικοί στόχοι του μαθήματος είναι να τους βοηθήσει να κατανοήσουν πλήρως τα βασικά στοιχεία, να τους καθοδηγήσει να χτίσουν ισχυρά θεμέλια στο διάβασμα και στο παίξιμό τους, να τους βοηθήσει να αποκτήσουν σωστές συνήθειες μελέτης και να τους εξάψει την περιέργεια να μάθουν περισσότερα.

Στο μεσαίο επίπεδο βασικός στόχος είναι ο εμπλουτισμός της τεχνικής, η διεύρυνση των μεθόδων μελέτης, η καθαρότητα στο παίξιμο, η ανάπτυξη ταχύτητας, το παίξιμο μαζί με άλλους, το ρεπερτόριο κλπ. Βασικό ζητούμενο να φθάσει ο μαθητής σε επίπεδο που να παίζει με άνεση μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών κομματιών.

Στα προχωρημένα επίπεδα κατεύθυνση του μαθήματος είναι η ερμηνεία, ο αυτοσχεδιασμός, η αυθεντικότητα και πρωτοτυπία στο παίξιμο, η τελειοποίηση της τεχνικής, τα διάφορα στυλ, η μουσικότητα, η δημιουργικότητα, η σύνθεση κλπ.